Przez krótką chwilę...

sobota, 21 marca 2015

Śniadanie na świecie - POLSKA

Witajcie.
To już ostatnia odsłona zabawy "Śniadanie na świecie" jaką zorganizowała Ela-kartoflana (KLIK) a Wiola i ja dzielnie, jak tylko mogłyśmy wspomagałyśmy także swoimi inspiracjami, zarówno kulinarnymi jak i rękodzielniczymi :)

Puentą naszej zabawy będzie przedstawienie śniadania w Polsce. Cudownie się składa, że czas wyzwania wkracza w wielkanocny okres, bo nasze polskie tradycyjne śniadanie wielkanocne chyba nie ma sobie równych na świecie! Nasze inspiracje to dość luźne nawiązania, inspirowane wielkanocnymi smakami.





Np ja zapraszam Was na zapiekankę z bułki, jaj, białej kiełbasy (zainspirowałam się tym przepisem KLIK i choć zapiekanka w oryginale kryje się pod nazwą "bawarska" użycie naszych tradycyjnych składników uważam za spolszczoną wersję :)) podanej z sosem chrzanowym (po 3 łyżki: jogurtu naturalnego, śmietany, majonezu i mały słoik chrzanu, sól do smaku) oraz na babkę cytrynową z przepisu mojej Przyjaciółki (przepis: 6 jaj, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, kostka masła/margaryny, 2 cytryny-jedna do ciasta, skórka i sok, sok z drugiej do lukru, lukier: 3/4 szklanki cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny; jaja utrzeć z cukrem, dodać mąkę i proszek, powoli wlewać przestudzoną rozpuszczoną margarynę, dodać otartą skórkę ze sparzonej cytryny i wycisnąć z niej sok. Piec w zależności od piekarnika 45-60 minut w 170 st. C. Polać lukrem cytrynowym. Moje modyfikacje: ubiłam białka, dodałam cukier, żółtka, resztę składników, zmniejszyłam ilość cukru do szklanki, do ciasta dodałam skórkę otartą z 2 cytryn...meeeega cytrynowe wyszło!! ) :)

I jeszcze inspiracja polskimi polnymi kwiatami w rękodziele...




Zerknijcie także do Eli (KLIK) i Wioli (KLIK)
Jeszcze dla przypomnienia zasady zabawy:
1. Udział mogą wziąć osoby posiadające bloga o tematyce związanej z rękodziełem.
2. Prace uczestniczące w wyzwaniu mają być zrobione  w terminie podanym w danym temacie wyzwania, związane ściśle z tematem, nigdzie wcześniej niepublikowane. Praca musi być związana z podanym tematem wyzwania. Można zgłosić tylko jedna wcześniej niepublikowaną pracę przez jednego uczestnika. Technika wykonania prac dowolna, jednak maja to być prace hand-made. Nie ma obowiązku wykonania potrawy związanej tematycznie z wyzwaniem (choć byłoby to mile widziane, ale rozumiem, ze nie każdy ma zacięcie kulinarne) Linki do wpisów z wykonanymi dziełami pozostawiamy w komentarzu pod tematem wyzwania na jednym z blogów organizatorek.
3. Na blogu należy zamieścić aktywny banerek przekierowujący do wyzwania, a we wpisie dotyczącym danego tematu banerek odnośny do tematu.
4. Przewiduje sie 8 spotkań cyklicznych.
5. Wyróżnienia przyznają osoby organizujące wyzwanie cykliczne  (karto_flana, Wiola, tynka)
6. W poszczególnych tematach przewidziane są nagrody, osoba o największej liczbie punktów we wszystkich wyzwaniach otrzyma łączna pule nagród ze wszystkich tematów.

POZDRAWIAM





9 komentarzy:

  1. Mmmm...takie pyszności u Ciebie :))) Robiłam niedawno zapiekankę z chleba ciemnego ziarnistego z szynką, pomidorami i musztardowym posmakie, pyszna była jak i Twoja na pewno! :) A kwieciste rękodzieło piękne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta zapiekanka normalnie się do mnie uśmiechnęła:)) Już sprawdzam przepis! i ten sosik chrzanowy... musi być pycha! Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze Cie Koniecznie odwiedzic :)))) Babka ,aleez mi smaka narobilas :) Zapiekanka mniaaam :) Same pysznosci Justys u Ciebie i do tego Slicznosci kwiatowe :)) Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! ale u Ciebie już świątecznie - smaki robisz przedwczesne, aż mam ochotę na ta babkę - chociaż bardziej prawdopodobne jest to, że zrobię zapiekankę(przepis właśnie jest pilnie lustrowany:) ps. czy to już w nast. week. siedzisz i nic nie robisz :D???

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosze o przesłanie swojego adresu na emaila chodzi o wymianke u Etolle
    ren.ciesla@gmail.com
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapiekanka będzie u mnie:)Jak najszybciej!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznosci u Ciebie :) Makow apuszka mi sie bardzo spodobala! Zapiekanka bawarska? A to ciekawe, bo wlasnie jestem w Bawarii ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. brzmi smakowicie, aż zgłodniałam .... pozdrawiam cieplutko i wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń