Przez krótką chwilę...

sobota, 21 stycznia 2017

W kolorze nieba...

A może w nastroju mocno zimowym?
To "motyw przewodni" ślubu i wesela naszych znajomych <KLIK>...pierwszy raz razem z mężem byliśmy świadkami. Młodym obiecałam torcik i coś słodkiego, dlatego pobawiłam się kolorem (za którym osobiście nie przepadam, ale przyjemnie się z nim pracuje z myślą, że inni go docenią :) )






Tort z biszkoptu z niezawodnego przepisu w KWESTII SMAKU <KLIK>
oraz ciasta makowego zwanego PIEGUSKIEM <KLIK>...przełożony dżemem brzoskwiniowym, domową masą karpatkową <KLIK> i nasączony herbatą z alkoholem-domowym ekstraktem waniliowym...obłożyłam podłużnymi biszkoptami i przewiązałam koronką...
Ciasteczka to wciąż TEN PRZEPIS <KLIK> dekorowane lukrem królewskim z dodatkiem barwnika...a babeczki to to samo ciasto na ciasteczka, kajmak z puszki, suszona żurawina i masa karpatkowa...


BISZKOPT

7 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Ubijamy białka, dodajemy po łyżce cukru wciąż ubijając, następnie po żółtku, masa musi być puszysta, dodajemy w trzech partiach wymieszane mąki, miksujemy krótko na wolnych obrotach.  Piec 32 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 st.C Biszkopt po 15 minutach studzenia przewrócić do góry dnem i tak studzić kolejne 15 minut.

PIEGUSEK

1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maku
2 całe jajka
3 żółtka + 3 białka
1 łyżka proszku do pieczenia
250 g margaryny
cukier puder do posypania
szczypta soli

Cukier, 2 całe jajka i 3 żółtka ucieramy mikserem na puszystą masę, następnie ciągle mieszając dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy mak, wlewamy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Formę do ciasta smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy ok 40-45 minut-do suchego patyczka.

MASA KARPATKOWA

3 szklanki mleka
opakowanie cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej (kopiaste)
4 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiaste)
2 żółtka
kostka masła lub margaryny (250g)

 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko miksujemy z cukrem waniliowym, żółtkami i mąkami. Masę wlewamy do gotującego się mleka, energicznie mieszamy, aż powstanie budyń. Podgrzewamy chwilę na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż budyń zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Studzimy, a następnie ucieramy z masłem. Można dodać kilka kropel olejku waniliowego do masy.

                                                            MAŚLANE CIASTECZKA



175 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
400 g lub więcej mąki pszennej (najlepiej włoskiej 00 )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli 


Składniki ze sobą mieszamy, ciasto wałkujemy, wykrawamy kształty i pieczemy 8-12 minut w temp.180 st.C.

W delikatnym kolorku powstał też mroźny komplecik biżuterii:


Zimowe niebo też piękne.



A po powrocie z takich mroźnych spacerów trzeba się rozgrzać.
Uwielbiamy herbatkę z ziaren kardamonu i imbiru...a gdy nieco przestygnie osładzamy ją miodem i dodajemy cytrynę...pyszności.


A u nas mróz czy nie mróz do brzozy zawsze się tulimy :) 



Na inne rozgrzewające propozycje kulinarne zapraszam Was TU-KLIK.  
Pozdrawiam Was ciepło :)


11 komentarzy:

  1. Justynko! Ciasta bardzo apetyczne, Biżuteria też piękna, A kolor ten bardzo lubię - Pozdrawiam Cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Same cuda ☺ a slodkosci wygladaja tak smakowicie...☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem zachwycona tym postem ;)
    prawie zaśliniłam monitor haha :D jestem pod dużym wrażeniem, słodkości wyglądają pięknie - a ja uwielbiam, jak jedzenie (a szczególnie słodkości) ładnie wyglądają! A niebieski kolor bardzo lubię :)

    Bardzo podoba mi się pomysł z przewiązaniem tortu koronką - bardzo pasuje do klimatu, daje całkiem inny efekt niż wstążka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Same wspanialosci, smakowitosci w kolorze blue chcialoby sie schrupac takie apetyczne i pieknie wyeksponowane.Piekne fotki . Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Cuudnie i smacznie :))) U Was Justys nie moze byc inaczej :))) Dekoracyjne ciasto ,ciasteczka w niebieskosciach Cuuudne :)) Zainspirowalas mnie i bedzie podobnie u mnie na komunii :)))) Bizuteria Piekna :))) Wyjatkowo taka mi sie Bardzo podoba :)))Pozdrawiam Was Cieplutko Justys :)) Buuuziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie! mistrzostwo Świata Justynko! :)
    pięknie się napracowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka wyglądają rewelacyjnie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetnie to wszystko wygląda razem i napewno było smakowite

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale przepiękne smakołyki! Wszystko wygląda cudownie!
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarze na blogu i za tą obecność!

    OdpowiedzUsuń
  10. Tort w Twoim wykonaniu i ciasteczka to prawdziwe dzieła sztuki !!! Masz do tego talent ! Cudne i na pewno smaczne.
    Zima ma swe uroki - zwłaszcza poza miastem. Pozdrowienia posyłam :))

    OdpowiedzUsuń